Pojava Gospodina Krišne
Janmastami - Dan pojave Gospodina Krišne

Janmastami, festival povodom dana pojave Gospodina Krišne održava se u četvrtak 25.8. s početkom u 19 sati,

Gospodin izjavljuje u Bhagavad-giti da su Njegova pojava, rođenje i djelatnosti transcendentalni i da onaj tko ih shvati odmah postaje dostojan da bude prenesen u duhovni svijet. Gospodinova pojava ili rođenje ne nalikuju rođenju običnog čovjeka koji mora prihvatiti odgovarajuće materijalno tijelo zbog djela koje je počinio u prošlosti; On se pojavljuje po Svojoj miloj volji.

Iako je prisutan svuda i sveprožimajuć, ipak se osobno pojavljuje u ovom svijetu kako bi usrećio Svoje bhakte, a uvjetovanim živim bićima pružio priliku da Ga služe i probude svoju uspavanu ljubav prema Njemu. Krišna se, zajedno sa svojim pratnjom, pojavio prije otprilike pet tisuća godina i očitovao Svoje vječne djelatnosti u Vrindavani. Vrindavana, mjesto u sjevernom dijelu Indije replika je Njegovog vječnog prebivališta Goloka Vrindavane koje se nalazi u duhovnom svijetu. Bog ima mnoga imena koja opisuju različite značajke Njegove osobnosti. Ime Krišna—"onaj koji privlači svakoga"—odnosi se na nenadmašiv šarm i ljepotu Svevišnje Osobe—onakvog kakav se On očituje svojim najdražim bhaktama.

Krišna se također pojavljuje u drugim oblicima, odnosno avatarima, kao kreator i održavatelj svemira, dok u isto vrijeme provodi zabave sa Svojim bhaktama u duhovnom svijetu. Iako posjeduje brojne oblike i igra razne uloge, Krišna je sam Bog osobno. Poput prvotne svijeće čiji plamen može zapaliti nebrojene druge svijeće, Krišna je izvorna osoba i izvor je svih drugih avatara.

Dan Njegove pojave, poznat kao Janmastami, stoga predstavlja jedan od najvećih duhovnih festivala i slavi se diljem svijeta.

Ne propustite!


Javi prijateljima

›› Sljedeći članak: Trodnevni program u hramu