Duša
Tko smo mi?

Svi imamo različite ukuse, lijepa sjećanja i planove za budućnost. No sve se ove stvari mijenjaju tijekom vremena, jer se naše tijelo mijenja.

Tijelo, um ili duša?

Privremeno tijelo nije tako važno kao duša, jer je duša vječna. Što se tiče postojanja duše, nitko ne može eksperimentalno dokazati njeno postojanje. Ne postoji bolji izvor znanja kojim možemo shvatiti dušu od Veda, kao što ne postoji bolji izvor znanja o tome tko nam je otac od majke. Kada govorimo o tijelu, to uključuje i suptilno tijelo.

Suptilno je tijelo sačinjeno od uma, inteligencije i lažnoga ja. Lažni ja materijalni je identitet koji duša prihvaća nakon što prihvati materijalno tijelo. Inteligencija je zadužena za rasuđivanje i planiranje sjećajući se informacija pohranjenih u umu. Sve što smo učinili, osjećali, željeli ili rekli sačuvano je u umu. Veći dio toga su podsvjesne informacije, posebno iz prošlih života. U okviru polja uma, inteligencija radi, a osjetila dolaze u dodir s predmetima osjetila. Što god pruža zadovoljstvo osjetilima, um prihvaća, ili u protivnom, odbacuje - sve dok se inteligencija ne opredjeli za želje duše. Inteligencija i duša blisko su povezane, odvojene su jedino providnim slojem lažnoga ja.


Javi prijateljima

‹‹ Prethodni članak: Što su Vede?

›› Sljedeći članak: Promjene u tijelu