Materijalna energija i lažni identitet

Izvorni je položaj živoga bića duhovan, ali za živo biće koje se poistovjećuje s materijalnim tijelom može se reći da je u mayi. Maya znači „ono što nije”.

U sumrak, sklupčano nam uže može izgledati kao zmija. Zamišljena zmija nije uže, samo smo ih zamijenili. Tako obmanuto mayom, uvjetovano živo biće smatra da je tijelo, a zapravo je duša. Međutim, kako možemo zamijeniti uže za zmiju, ako ne znamo kako izgleda zmija? Poimanje zmije samo po sebi, nije neistinito ili nestvarno. Lažni je identitet neistinit i nestvaran. Na sličan način, materijalno tijelo je proizvod maye, Gospodinove materijalne energije, koja Mu je podređena, kao što su oblaci proizvod sunca. Uslijed sunčeve topline voda iz oceana isparava i stvara oblake. Kao što je oblak preobrazba sunčeve energije, maya je preobrazba Krišnine duhovne energije. Zato je stvarna, nije lažna, kao što se ponekad zaključuje iz primjera o užetu i zmiji.

VEZA S MATERIJOM

Ako imamo trideset godina, prije trideset godina naše tijelo nije postojalo, a nakon pedeset godina više ga neće biti. Slično tome, materijalni se svijet iznova stvara i uništava, kao što se morski valovi pojavljuju i nestaju. Materijalni je svijet mayina tvorevina, kao što je i materijalno tijelo. Kada se materijalni svijet očituje, živim se bićima koja ne žele priznati autoritet Svevišnjeg Gospodina pruža prilika da se u materijalnom svijetu pretvaraju da su ono što nisu. Da bi udovoljila njihovim bezbrojnim željama, maya očituje 8400000 životnih oblika.

Živo biće u svakom od ovih oblika dolazi pod mayinu upravu zbog tijela i budući da se nalazi u materiji, djeluje po zakonima maye. U tijelu psa, mora djelovati kao pas, a u tijelu poluboga, mora djelovati kao polubog. Materijalni svijet je zatvor bez rešetaka i onima koji su u njemu pažnja je stalno usmjerena ka osjetilnom uživanju. Živa bića tako zaboravljaju svoje pravo znanje i nalaze zadovoljstvo u raznim bijednim okolnostima. Niži životni oblici, kao što su biljke i životinje, imaju tako otupjelu svjesnost da ne shvaćaju jesu li sretni ili pate. Svinja je zadovoljna kad jede izmet, jer nešto što bi za za nas bila patnja smatra užitkom.

Adresa:
Međunarodno društvo za svjesnost Krišne u Zagrebu,
Bizek II. 36, 10090 Zagreb
OIB: 47957098487
IBAN HR1123400091110102369  

Kontakt:
E-mail: zagreb@iskcon.hr 
Mobitel: +385 97 68 108 68

DIJELI OVU STRANICU!

Build your own website with Mobirise