html website templates

Materijalna energija i lažni identitet

Izvorni je položaj živoga bića duhovan, ali za živo biće koje se poistovjećuje s materijalnim tijelom može se reći da je u mayi. Maya znači „ono što nije”.

U sumrak, sklupčano nam uže može izgledati kao zmija. Zamišljena zmija nije uže, samo smo ih zamijenili. Tako obmanuto mayom, uvjetovano živo biće smatra da je tijelo, a zapravo je duša. Međutim, kako možemo zamijeniti uže za zmiju, ako ne znamo kako izgleda zmija? Poimanje zmije samo po sebi, nije neistinito ili nestvarno. Lažni je identitet neistinit i nestvaran. Na sličan način, materijalno tijelo je proizvod maye, Gospodinove materijalne energije, koja Mu je podređena, kao što su oblaci proizvod sunca. Uslijed sunčeve topline voda iz oceana isparava i stvara oblake. Kao što je oblak preobrazba sunčeve energije, maya je preobrazba Krišnine duhovne energije. Zato je stvarna, nije lažna, kao što se ponekad zaključuje iz primjera o užetu i zmiji.

VEZA S MATERIJOM

Ako imamo trideset godina, prije trideset godina naše tijelo nije postojalo, a nakon pedeset godina više ga neće biti. Slično tome, materijalni se svijet iznova stvara i uništava, kao što se morski valovi pojavljuju i nestaju. Materijalni je svijet mayina tvorevina, kao što je i materijalno tijelo. Kada se materijalni svijet očituje, živim se bićima koja ne žele priznati autoritet Svevišnjeg Gospodina pruža prilika da se u materijalnom svijetu pretvaraju da su ono što nisu. Da bi udovoljila njihovim bezbrojnim željama, maya očituje 8400000 životnih oblika.

Živo biće u svakom od ovih oblika dolazi pod mayinu upravu zbog tijela i budući da se nalazi u materiji, djeluje po zakonima maye. U tijelu psa, mora djelovati kao pas, a u tijelu poluboga, mora djelovati kao polubog. Materijalni svijet je zatvor bez rešetaka i onima koji su u njemu pažnja je stalno usmjerena ka osjetilnom uživanju. Živa bića tako zaboravljaju svoje pravo znanje i nalaze zadovoljstvo u raznim bijednim okolnostima. Niži životni oblici, kao što su biljke i životinje, imaju tako otupjelu svjesnost da ne shvaćaju jesu li sretni ili pate. Svinja je zadovoljna kad jede izmet, jer nešto što bi za za nas bila patnja smatra užitkom.

Adresa
Međunarodno Društvo za Svjesnost Krišne u Zagrebu,
II Bizek 36, Zagreb
OIB: 47957098487
IBAN HR1123400091110102369  

Kontakt
E-mail: zagreb@iskcon.hr 
Mobitel: +385 97 753 23 97

DIJELI OVU STRANICU!