Što su Vede?

Veda (sanskrt. veda - "znanje") je naziv za opsežan korpus tekstova, koji se smatra najranijim oblikom književnosti na sanskritu i najstarijim svetim spisima. Zapisao ih je Šrila Vyasadeva, inkarnacija Svevišnjega Gospodina, na palminom lišću prije 5000 godina za dobrobit čitava čovječanstva. 

    U vedskoj književnosti možemo naći i svjetovne i duhovne teme. Postoje spisi koji opisuju religijske obrede, meditaciju i yogu, kao i knjige koje proučavaju predmete poput medicine, sociologije, matematike, arhitekture, politike i filozofije. Ove su svjetovne informacije dane kako bi se ljudsko društvo moglo urediti tako da zadovolji svoje potrebe i osigura mirno ozračje u društvu. To je neophodno za njegovanje duhovnog života, što predstavlja krajnji cilj Veda.

    U vedskim spisima su opisane četiri djelatnosti - pobožnost, gospodarski razvoj, zadovoljavanje osjetila i oslobođenje. Međutim, peti i najviši cilj ljudskog života je ljubav prema Bogu (prema na sanskrtu). Spisi poput Bhagavad-gite i Šrimad Bhagavatama govore isključivo o tome glavnom religijskom načelu. Iz tih spisa učimo da sve dok ne oživimo našu izvornu ljubav prema Bogu, svjesnost Krišne, ne možemo biti posve zadovoljni.

    Prema vedskom sustavu, znanje primljeno od najvišeg autoriteta treba smatrati savršenim. Prema Vedama postoje tri vrste dokaza: pratyakša, anumana i šabda. Pratyakša je stjecanje znanja putem izravnoga osjetilnog opažanja, anumana je eksperimentalno znanje, a šabda je primanje znanja od viših autoritea i stoga je ta metoda najsavršenija.

    Vede stoga predstavljaju savršeno znanje, Apsolutnu Istinu. Takvo znanje se naziva apaurušeya, tj. znanje koje dolazi iz savršenog izvora i u kojem nema nedostataka uobičajenih za uvjetovana živa bića. Takvo se znanje prima kroz sustav bhakti-yoge, povezivanja s Apsolutom, putem učeničkog slijeda poput Brahma-Madhva-Gaudiya Sampradaye, čiji je vjerodostojni predstavnik Njegova Božanska Milost A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, osnivač i acarya ISKCON-a (Međunarodnog društva za svjesnost Krišne).

Tekstovima na ovoj stranici pokušavamo na temelju Šrila Prabhupadinih knjiga predstaviti srž učenja Veda


Adresa:
Međunarodno društvo za svjesnost Krišne u Zagrebu,
Bizek II. 36, 10090 Zagreb
OIB: 47957098487
IBAN HR1123400091110102369  

Kontakt:
E-mail: zagreb@iskcon.hr 
Mobitel: +385 97 68 108 68

DIJELI OVU STRANICU!

Designed with Mobirise